Sahibi Çalınan Sokaklar
Ağustos 4, 2024
Silgi Tozu
Ağustos 4, 2024

Genç Girişimcilerin Bilmesi Gereken 4 Altın Kural

Konuk Yazar : Abdullah Kazıcı


Son verilere göre, dünya genelindeki girişimlerin yaklaşık %90’ı başarısız oluyor ve bu başarısızlıkların %10’u ilk yıl içinde gerçekleşiyor. Girişimlerin yarısından fazlası beşinci yılını geçemiyor, bu da başlangıçtan sonraki yıllarda bile devam eden zorlukları bize gösteriyor. Bu istatistiklerden de anlaşıldığı üzere herkes, girişimciliğin sanıldığı kadar kolay bir iş olmadığının farkında, bununla beraber çoğu kimse başarılı girişimlerin sırrının sadece iyi bir iş fikri olduğunu düşünüyor. Peki ya gerçekten durum böyle mi? Amazon’un sahibi Jeff Bezos başka rakibi olmadığı ve fikrinin gerçekten çok iyi olduğu için mi bu kadar başarılı oldu? Eğer öyleyse Trendyol ve AliExpress gibi diğer global pazar yerleri nasıl bu kadar büyüdü?

16 yaşımdayken girişimcilik serüvenime ilk başladığım zamanlarda benim de bu tür kaygılarım vardı. Bu kadar yükün altından kalkabileceğimden emin değildim. Ancak çuvalladığım projeler ve başarılı olan çalışmalarım; bana başarının sırrının, sanılanın aksine çok daha farklı konulardan oluştuğunu öğretti. Doğru stratejilerle ve biraz da cesaretle, bugün hayal ettiğimden çok daha ileri bir noktadayım. Bu yazıda başarıya ulaşmanın sırrının neler olduğunu kendi deneyimlerimle sizlere aktarıyor olacağım. Buraya kadar yazıyı okumuşsanız eğer sanıyorum ki dikkatinizi çekebilmişimdir 🙂 Öyleyse gelin hiç vakit kaybetmeden konumuza geçelim.

Fikir Bulma ve Değerlendirme:

Başarılı bir girişim için öncelikle tutarlı bir iş fikrine sahip olmamız gerektiği kaçınılmaz bir gerçek. Ancak iyi bir fikir tek başına yeterli değil: Bu fikrin sürdürülebilirliği ve piyasadaki potansiyelini de değerlendirmemiz gerekiyor. Tam da bu noktada ünlü yaşam koçu Tony Robbins’in sözü aklımıza geliyor: “Başarının %80’i psikolojidir, %20’si ise mekaniktir.”. Bu kavram girişimlerde başarıya ulaşmada teknik unsurlardan çok zihniyetin ve psikolojik etkenlerin önemini bize gösteriyor.  Bunun için sektörü belirledikten sonra ürünü veya hizmetimizi kime sunacağımız yani hedef kitlemizi iyi tanımamız, belirlememiz ve ona göre bir iş planı oluşturmamız gerekir. Bu süreçte çeşitli anketler ve pazar araştırmaları bize oldukça yardımcı olur. Tam da bu noktada iş fikri de kendiliğinden şekillenmeye başlar. Peki bu süreçte güçlü bir iş planı ve iyi bir fikir, başarı için tek başına yeterli midir? Gelin bir sonraki bölümde bu sorunun cevabını arayalım.

Ağ Kurma (Networking)

Bir gün lisede okulumun takımı bir girişimcilik etkinliğine katılmıştım. Bu etkinlikte ben de menti olarak görev alacaktım. Etkinlik ilgimi çekmemişti ama hocalarımın isteği üzerine benim de bu etkinliğe katılmam gerekiyordu. Etkinlikte girişimcilik sektöründe birbirinden önemli isimlerin de yer aldığını fark ettim. Birçoğuyla tanışma fırsatım oldu. Şu anda üzerinde çalıştığım bir projenin de ortağı olan arkadaşımla bu etkinlikte tanıştım. Etkinlikte tanıştığım başka bir ismin aracılığıyla da önemli programlara katılma fırsatım oldu. Kısacası pek umursamadığım bir etkinlik bugün beni hayal edemeyeceğim bir noktaya getirdi. Bu ve benzeri etkinliklerde tanıştığım mentorlar ve diğer girişimciler, projelerimin şekillenmesinde büyük rol oynadı. Buradan da anlaşıldığı gibi girişimcilik dünyasında başarılı olmanın en önemli adımlarından biri de güçlü bir ağ kurmaktan geçiyor. Bu tür ekosistemlerde yer almak, sadece iş fırsatları oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda bilgi ve deneyim paylaşımı açısından da kişiye büyük fayda sağlayabiliyor. Farklı alanlardan insanlarla tanışmak bakış açımızı genişletebiliyor, ayrıca yeni beceriler kazanmamıza da olanak sağlayabiliyor. Peki oluşturduğumuz bu ağlarla nasıl daha verimli bir süreç geçirebiliriz? Bir sonraki aşamada neler yapılabilir? Gelin diğer bölümde bu soruların cevabını arayalım.

Mentorluk ve Danışmanlık:

Mentorluk ve danışmanlık, girişimcilerin başarısında kritik rol oynayan etkenlerden birisi. Bir mentor veya danışman, girişimcilik yolculuğumuzda doğru yönlendirmeler yapabilir ve stratejik kararlar almamıza yardımcı olabilir.

Örneğin, bir önceki bölümde bahsi geçen etkinlikte melek yatırımcı olan ve global ölçekli start-uplara danışmanlık yapan Can abiyle tanışma fırsatım oldu. Can abiyle etkinlik sonrasında zaman zaman görüştüm. Kendisinin kurumsal hayatta karşılaştığı olayları, deneyimleri, daha önce yaptığı hatalardan çıkardığı dersleri uzun uzun dinleme fırsatım oldu. Onun tecrübeleri hem kendime hem de projeme karşı bakış açımı oldukça etkiledi. Karşılaşabileceğim potansiyel zorlukları önceden fark ederek daha gerçekçi bir yol planı oluşturdum. Benim sektörümle ilgili gerekli olan ağları kurmama çok yardımcı oldu.

Sonuç olarak; mentorluk ve danışmanlık, girişimcilerin hem kişisel hem de profesyonel anlamda büyümelerine katkı sağlayabilir. Bu tür rehberlikler, başarıya giden yolda size önemli bir destek sağlar ve girişimcilerin daha bilinçli ve stratejik kararlar almasına olanak tanıyabilir.

Finansman ve Kaynak Yönetimi

Bir girişimi sürdürebilir kılmak için finansman sağlamak ve kaynakları etkili bir şekilde yönetmek oldukça kritik bir öneme sahip. Girişim fikri, hedef kitle analizi ve iş planı ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın eğer ekibin finansal okuryazarlık becerileri gelişmiş değilse girişimin finansal sorunlar yaşaması olası bir durumdur. Bu durum da girişimin sürdürülebilirliğini zedeler. Bu durumu çözmek içim girişimcilere özel melek yatırımcılar, kitle fonlaması ve hibeler gibi çeşitli finansman seçenekleri iyi değerlendirilip geç kalınmadan gerekli adımların atılması gerekir. Bu yüzdendir ki kaynakları doğru kullanmak ve bütçe planlaması yapmak, girişiminizin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir.

Sonuç

Girişimcilik, gerçekten cesaret ve azim gerektiren bir yolculuk. Başarıya ulaşmak için doğru stratejileri benimsemek doğru planlar oluşturmak ve kendimizi sürekli geliştirmek çok çok önemli. Benimle aynı yolun yolcusu olan yaşıtlarıma en önemli tavsiyem, pes etmemeleri ve her zaman daha iyisini hedeflemeleridir. Geriye baktığım zaman bu noktaya gelebilmemdeki en büyük nedenin pes etmemem olduğunu görebiliyorum. Unutmayın, çokça defa gördüm ki her zorluk yeni bir fırsat doğuruyor. Hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için bugün ilk adımı atın ve kendinizi gerçekleştirme yolculuğunuzda kararlılıkla ilerleyin.

Sevgiyle ve Simurgla kalın 🙂

Kaynaklar:

https://www.demandsage.com/startup-statistics/

https://explodingtopics.com/blog/startup-stats

https://www.womenontopp.com/5-steps-to-understanding-the-life-rule-success-is-80-mindset-and-20-mechanics/

https://www.prominence.global/secret-entrepreneur-mindset/

https://smallbiztrends.com/startup-statistics/

 



Paylaşmak Güzeldir: