Konuk Yazar : Abdullah Kazıcı
Bu ayki yazımızda başarıya ulaşmamız için kaldıraç görevi gören odaklanma becerisinin ne olduğunu, odaklanamama sorunun nedenlerini ve bu sorunu ortadan kaldırıp daha mutlu olduğumuz bir hayata erişebilmek için gereken çözüm yollarını ele alacağız. Keyifli okumalar dilerim.
Günümüzün hızla artan yaşam temposu, günlük hayat içerisinde karşılaştığımız görevlere odaklanmamızı zorlaştırıyor. Kısaca odaklanmayı; dikkati, uzun bir süre bir görev üzerinde tutma becerisi olarak tanımlayabiliriz.
Bulunduğumuz her ortamda dikkatimizi etkileyen uyarıcılarla karşı karşıya kalıyoruz. Kullanım yaşı 3’e kadar düşen akıllı telefonlarımıza; sürekli mesaj, sosyal medya ya da e-posta bildirimleri geliyor. Bu bildirimleri yemek yerken,iş yaparkenders çalışırken bile; kısacası hayatımızın hemen hemen her anında kontrol ediyoruz. Bu durumun yukarıda da belirttiğim üzere günlük yaşantımızda karşılaştığımız görevlerde odaklanma sorununa yol açtığı artık kaçınılmaz bir gerçek. Peki bu uyaranlar sadece günlük işlerimizi mi zorlaştırıyor, odaklanma becerisinin uzun soluklu işlerimize olan katkısının ne kadar farkındayız?
Warren Buffet ve Bill Gates,1991 yılında yeni tanıştıkları dönemde bir öğle yemeğinde bir araya gelirler. Bill Gates’in babası, onlardan büyük başarılara ulaştıran en önemli özelliği kağıda yazmalarını ister. Warren Buffet ve Bill Gates, birbirleriyle etkileşime girmeden, kağıtlarına aynı kelimeyi yazar; Odaklanmak.
Kendi hayatımda da girdiğim her müzakerede, yaptığım her projede kısacası hedefleyip de ulaşmış olduğum her işte bana en çok yardımcı olan şeyin, Warren ve Bill abilerin de söylemiş olduğu gibi odaklanmak olduğunu anladım. Burada bahsetmek istediğim şey uzun vadeli planlamalarda gerekli olan odaklanma sistemidir.
Bundan 2 yıl önce takım olarak bir programa katılmıştım. Öncesinde bize proje oluşturma eğitimi verildi sonrasında ise bu eğitimlerin beraberinde bizden bir proje istendi. Ben ekipte proje yazımında görev almıştım. Çok kısıtlı bir süremiz vardı. Daha önce hiç bu alanda bir deneyimim olmamıştı. Neyi, nasıl yapacağım hakkında pek fikrim yoktu.
Her geçen zaman stresim inanılmaz derecede artıyordu. Diğer arkadaşlarım; artık yazıyı hazırlayamayacağımı, geç olmadan programdan çekilmem gerektiğini söylemeye başlamışlardı. Tam da bu noktada söylenenlere kulağımı tıkayıp soğuk bir duş aldım. Sonrasında daha çok vakit kaybetmeden kendime bir iş planı oluşturma kararı aldım. Uzun çabaların sonucunda hazırladığım iş planında sadece tek bir cümle yazılıydı: “Proje yazısı tamamlanana kadar başka hiçbir işle ilgilenilmeyecek.”
Birkaç parça kıyafet ve bilgisayarımla beraber projenin yazısı tamamlanana kadar kendi evime dönmemek üzere arkadaşımın evine taşınmıştım. Burada bütün dış dünyadan izole bir şekilde herkesle iletişimimi keserek tam odaklanmış bir şekilde yazıma başladım. Dışarda olup bitenler hakkında hiçbir şey bilmiyordum. 2 haftanın sonuna geldiğimde benden istenilen sayfa sayısının 2 katından fazla sayfa sayısına ulaşmıştım. Bunu sadece bir işe bütün gücümü vererek yapabildim.
İşte bahsetmiş olduğum odaklanma sistemi tam olarak proje yazımında kullandığım yolları amaçlıyor. Uzun vadeli işlerimizde odağımızı tek bir işe verirsek, o işten alacağımız başarı kaçınılmaz olur. Peki bu sistemi hayatımıza nasıl uygulayacağız, bunun için neler yapmamız gerekiyor? Gelin biraz da bu konuya değinelim.
Bu sistemi daha verimli bir şekilde kullanabilmemiz amacıyla benim kullandığım, sizin debeğeneceğinizi düşündüğüm bazı prensipleri listeledim. Gelin, bu kurallara birlikte bakalı.
Bu kuralı hedeflerimi belirlediği ve en önemli olanlara odaklanmamı sağladığı için sizinle paylaşıyorum. Ünlü yatırımcının kullandığı bu basit yöntem:
Hedeflerinizi Listelemek: İlk adım olarak, 25 hedefinizi yazın. Bu hedefler kişisel veya profesyonel olabilir. Liste yapmak, birçok hedef belirleme yönteminin tipik ilk adımıdır.
Öncelik Belirlemek: Daha sonra, bu 25 hedefi gözden geçirin ve en önemli 5 hedefi işaretleyin. Bu, A-listeniz olacak.
Odaklanmak: Artık sadece bu 5 hedefe odaklanın. Diğer 20 hedefi bir kenara bırakın. Bu, minimalizm ve etkili odaklanma prensibine dayanır. Az sayıda hedefe tamamen odaklanmak, onları daha etkili bir şekilde tamamlamanızı sağlar.
Bu kuralı, yapacağım işe olan aidiyetimi arttırabilmek için not defterime karalama yaparken kendim geliştirdim. Tavsiye ettiğim arkadaşlarımdan olumlu dönüşler almamla beraber sizinle de bu kuralı paylaşmak istedim.
Yapmamız gereken, bir önceki kuralda işaretlediğimiz 5 hedefi gün içinde bir deftere sadece yazmak. Bu sayede ne yapmamız gerektiğini, bilinçaltımıza zamanla işleyerek sonuca varma olasılığımızı arttırabiliriz.
Çevremizi ve kendimizi yukarıda belirttiğim konular çerçevesinde hazırlayabilirsek, odaklanmayı sağlayabilir bu sayede uzun soluklu hedeflerimize ulaşma şansımızı arttırabiliriz. Steve Jobs’un dediği gibi bizi odaklanmaktan alıkoyan şeylere hayır diyebildiğimiz zaman, görevlerimizde verimli olarak başarıya ulaşabiliriz.