Gerçek Hakkındaki Gerçek
Ocak 3, 2022
Biraz Umut
Ocak 3, 2022

Sürdürülebilirlik

Her geçen gün dünyadaki kaynakları tüketiyor, kaynakların en verimli ve en adil şekilde dağıtılması için çalışmalarımıza da devam ediyoruz. 18. yüzyılda sanayinin yükselişiyle kalkınma kavramı, artan üretim ve tüketimle ön plana çıkmaya başlıyor. Belirli kurallar çerçevesinde yapılmayan bu kalkınma hamleleri, kaynak paylaşım sıkıntısını beraberinde getiriyor. 1970’lerin politik atmosferiyle birlikte tüm dünyada kalkınma ve doğal çevre arasında bir denge kurma ihtiyacı sürdürülebilirlik kavramıyla ortaya çıkıyor ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok kuruluş bu kavramı sahiplenmeye başlıyor (Caradonna, 2014).

Bugünkü anlamıyla ilk kez 1987’de Birleşmiş Milletlerin çatısı altında Oxford University Press tarafından hazırlanan “Ortak Geleceğimiz” adıyla da bilinen Brutland Raporu’nda sürdürülebilirlik kavramına yer veriliyor. Sürdürülebilir Kalkınma ve nesiller arası eşitlik kavramına odaklanan bu raporda sosyal sürdürülebilirlik ve çevresel sürdürülebilirlik kavramları ise tam olarak tanımlanmıyor. Ardından geçen otuz yıl boyunca sürdürülebilirlik adına adımlar atılsa da devamında en büyük girişim 2015 yılına gelindiğinde Birleşmiş Milletler Üyesi 193 ülkenin iş birliğiyle atıldı. 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ve 170’e yakın amaçları destekleyen alt hedefle bireyleri, toplumu, kurumları ve gezegeni korumayı amaçlayan tüm dünyaya eylem çağrısı niteliğinde 2015-2030 yılları arasını kapsayan bir ajanda oluşturuldu. Eylül 2015’te atılan bu adım Ocak 2016’da yürürlüğe konuldu ve Birleşmiş Milletlerin kalkınma ajansı olan UNDP öncülüğünde 170’ten fazla ülke ve bölge ile ajandanın uygulanması için çalışmalara başlandı.

Küresel anlam taşıyan bu ajanda neredeyse tüm toplum gruplarının da gündemine giriyor, böylece gün geçtikçe hem kaynakların kullanılmaya devam edilmesiyle hem de çevresel ve sosyal etkileriyle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının önemi artıyor. Sürdürülebilirlik kavram ve vizyonuyla da hayatımızda gün geçtikçe daha fazla yer almaya devam edecek gibi görünüyor.


Caraddona, J. (2014). From Concept to Movement. Sustainability, A History içinde. Oxford University Press.

http://https://youtu.be/JT_ovQN00Mc

http://https://www.coursera.org/learn/global-sustainable-development/lecture/0ZbYB/a-history-of-sustainable-development

http://https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/sustainable-development-goals.html



Paylaşmak Güzeldir:

Esra Nalbantoğlu
Esra Nalbantoğlu
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun. Gezelim, görelim, deneyimleyelim, öğrenelim ve anlamlandıralım diyerek yaşıyor; insanın ve doğanın sunduğu alanlarda "Neden?" sorusuyla seyahat ediyor. Etki alanını genişletip başkalarının da etki alanına girerken yakaladığı kesişimlerle kombinasyonların gücüne inanıyor. :)