Hedefler İçin Ortaklıklar: Teknoloji ve Bilgi Paylaşımı
Ağustos 3, 2019
Küresel Hedefler İçin Nitelikli Eğitim
Eylül 3, 2019

Hedefler İçin Ortaklıklar 

Merhabalar, bu ayki konumuz sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin on yedincisi: Hedefler İçin Ortaklıklar.

Biliyorsunuz ki dünyada sürdürülebilirlik, bir ülkenin aldığı kararlar ile sağlanamıyor. Birçok ülkenin bu kararı birlikte alarak uygulaması gerekiyor ki bir tarafın yaptığını diğer taraf yıkmasın. Birleşmiş Milletler’in kurulmasındaki temel amaçlardan birisi de bu.

Geriye kalan on altı hedef kendine özel konuları içerirken bugünkü gündemimiz onların hepsini kapsıyor. Çünkü hedefler için ortaklıklar, o hedeflerin 2030 yılına kadar tüm dünyada gerçekleştirilebilmesi için kilit bir nokta. Birleşmiş Milletler bunun için herkesi, hükümetleri, sivil toplum örgütlerini, özel sektördeki şirketleri, üniversiteleri bir araya gelmeye çağırıyor.

 

Peki bu neden herkesi ilgilendirmeli, baştaki yöneticiler bunu halledemiyor mu?

İnsanoğlu olarak hayatımızın birçok döneminde unuttuğumuz bir nokta var: Hepimiz aynı gemideyiz. En basit hareketimizde bile bunu düşünerek davranmamız gerekmekte. Konumuza dönersek de küresel hedeflerin evrensel olduğunu ve bunların gerçekleşmesinin ya da gerçekleşememesinin herkesi etkileyeceğini hatırlatmakta fayda var. Ve küresel hedeflerin amaçları doğrultusunda herkesin elinden gelecek bir yardıma ihtiyaç var.

 

Ben bu konuda ne yapabilirim?

Yaşadığınız ülkenin hatta bulunduğunuz belediyenin küresel hedefler için ayırdığı kaynakları doğru kullanıp kullanmadığını gözlemleyen bir grup kurabilirsiniz. Devletinizi ve onun kurumlarını bu konuda daha fazla çalışma yapmaya, özel sektörle işbirliği yapmaya teşvik edebilirsiniz. Bana göre en iyisi: Bu konuda devletinizle işbirliği yapabilecek bir STK kurabilirsiniz. En basiti olarak da çevrenizi bilinçlendirebilir, bol bol bu konular üzerinde konuşabilirsiniz!

 

Ülkemizin sürdürülebilirlik konusundaki eksikliği

EkoIQ Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru, bu konudaki en büyük eksikliğimizin işbirliği yapmak olduğunu söylüyor. Açıkçası benim açımdan ona katılmamak elde değil. Günümüzde en karşıt görüşlülerin, rekabet içerisinde olanların bile işbirliği içerisinde olması gerekirken bizde aynı fikirde olanlar bile bir işbirliği içerisine girmekte sıkıntı yaşıyor. Ben bunun biraz daha temelden kaynaklandığını düşünüyorum. Ülkemizde öğrencilerin yetiştiriliş tarzı hep aynı şekilde. Topluma yeni insanlar kazandırıp çeşitlilik elde etmektense eğitim sistemimiz aynı kalıba herkesi sokmaya çalışıyor. Üniversitelerde bile -kulüpleri saymazsak- okulların normal eğitimi ancak aynı bölümdeki öğrencilerin birlikte çalışmaya yöneltiyor. Ama bu öğrenciler mezun olduklarında her türlü alandan mezun olmuş kişilerle çalışıyorlar. Bu konuda en kolay örnek inşaat mühendislerinin ve mimarların okulda hiçbir bağlantıları yokken mezun olduktan sonra birlikte çalışmak durumunda kalmaları. Kulüpler bu konuda yardımcı olsalar da bence eğitim kurumlarının da çalışması olmalı.

 

Ben bu ay size “Hedefler İçin Ortaklıklar” konusunda anlatmak istediklerimi anlattım. Şimdi sizlerle daha resmi ve alt hedefleri içeren kaynakları paylaşmak istiyorum.

Alt hedefler: http://www.kureselhedefler.org/hedefler/hedefler-icin-ortakliklar/

Kullanmayı öğrendikten sonra harika bir tablo: https://www.unenvironment.org/explore-topics/sustainable-development-goals/why-do-sustainable-development-goals-matter/goal-17

Öğretici, açıklayıcı bir video: https://www.youtube.com/watch?v=aIczSeJleSE

 



Paylaşmak Güzeldir:

Gökhan Gürkan
Gökhan Gürkan
Konya Tedem Koleji’nde Endüstri Mühendisi olma hayali kuran kişi. Blog ve forum sayfalarında dolaşma meraklısı. Bir süredir yazmaya ilgi duyuyor ve şiirden çok hoşlanıyor. Futbol ve tenis oynamayı oldukça seviyor. Kendisini sürekli geliştirerek toplumdaki potansiyelleri ortaya çıkarabilecek bir konuma gelmeyi hedefliyor. En büyük hayali de o konuma tüm prensiplerini ve ideallerini koruyarak gelmek. Farklı konularda, samimi bir üslup ile düşünce ve sohbet yazıları yazmayı planlıyor.