Bir Game of Thrones Serzenişi
Haziran 3, 2019
Bu İstanbul
Haziran 3, 2019

Tasavvur Çalışması

Hayalleri, arzuları ve hedefleri olan insanlarız. Aksi takdirde insan olamazdık. Bizi diğer tüm canlılardan ayıran düşünme kabiliyetimizin en net çıktıları bunlar. Aynı zamanda, hayat boyu dinç kalıp her türlü koşul altında da çalışmaya devam etmemizi sağlayacak olan kavramlar. Ne kadar farkındayız ya da kendimizi yeterince tanıyor muyuz ki bu kelimelerin içini dolduruyoruz bol bol düşünmek lazım. Tartmak, tartışmak ve hatta sil baştan tüm düşünceleri yeniden oluşturmak. Üzerine kafa yordukça zihnimizde bir yol çizilmeye başlayacaktır. Yolun sonu tatminiyet veya huzur. Değişir. Ancak kesin olan tek bir parça var. Çizilen yol. Neye varmak istersek isteyelim yürümeden önce hangi yolu nasıl kullanacağımızı düşünürüz. Buna tasavvur diyoruz. İnce çizgiye dikkat edelim. Tasavvuf değil, tasavvur. Hemen alta TDK açıklamasını da bırakıp sizinle kısıtlı bilgim ile harmanladığım kısa düşüncelerimi paylaşayım.

 

Tasavvur:

  1. Göz önüne getirme, hayal etme, zihinde canlandırma.
  2. Tasarım.
  3. Düşünce, amaç, niyet, maksat, plan.

 

Birçoğumuz etki oluşturmak istiyoruz, kariyer için değil kendi hikayemizi yazmak için, başarmak için gücün katlanması gerektiğini biliyor ve doğru ekibi kuruyoruz. Buraya kadar kurgu tamam ama eksik bir parça var. Doğru plan. Yalnız altını çizmek isterim. Mükemmel plan değil. Doğru plan. Çünkü içinde hatalara, başarısızlıklara, kaybedilen zamana ve krizlere yer açılmadıysa o plan direkt olarak kaybetmeye mahkûm olur. Ki çoğu başarısız insana dikkat etmenizi öneririm. Hataya tahammülü olmayan, mükemmeliyetçi ve uzlaşma konusunda oldukça ketum olan kişilerdir. Bir süre başarılı gözükebilir veya eskiden kalma bir arkadaş grubu içerisinde mutluluğun provasını yapabilirler. Çöküp yıkılana kadar… O yüzden her türlü planın içine baştan yıkımı ve ayaklanıp toparlanışı koyarsanız harika olur. Tadından yenmez.

 

Tasavvur benim çok sevdiğim bir beyin jimnastiği aslında. Matematik problemleri veya bir bulmacayı çözmek kadar verimli. Küçüklüğümde babamın telkinleri ile ilk adımlarımı tasarlamaya başlarken her geçen gün bu enstrüman daha güçlü sesler çıkarmaya başladı. Gününü planlamaktan okul dönemine, kurulacak ilişkilerden insanların yapması gereken seçimlere, yaşatılması gereken mutluluklardan tatminiyetlere derken bu işin bir sonu olmadığını fark ettim. Doğru hazırlık ve araştırma ile hazırlanmış bir planın sizi ulaştıramayacağı bir nokta cidden yok. Tabi pozitif enerjinizi ve sabrınızı da cebinizde tutmalısınız. Çünkü her noktaya ulaşabilecek olmanız bunu her an yapabilir olduğunuzu göstermez. Bazı planlar ömür boyudur bazıları ise beş dakikalık. Bu yüzden sabredebileceğimiz süreçlere sahip hedefler belirlemek bizi daha gerçekleştirilebilir tasarımlara ve sonuç itibari ile de tatminiyete erdirebilir.

Plan aslında çok estetik bir alan. Sadece yapılacaklar değil nedensellik ilişkisi de barındırması gerekiyor ki aynı zamanda bir motivasyon kaynağı olabilsin. Yazdığım hayat hikayesinde ne zaman bir arzumun peşine takılıp çalışmak istesem kendimi aşağıdaki soruları sorarım:

  • Neden istiyorum?
  • Nasıl elde ederim?
  • Ne kadar maliyeti olur? (Zaman, sağlık, para, ilişkiler, ödün verilen ilkeler)
  • Maliyete değer mi?
  • Kimlerle sonuçtan değil de süreçten keyif alabilirim?
  • Bunu başarmamı sağlayabilecek ve engelleyecek özelliklerim neler?
  • Ne tür krizler veya sorunlar ile karşılaşabilirim?
  • Engelleri aşıp sıkıntıları çözüme kavuşturabilir miyim?
  • Yardım isteyebileceğim yerlere ulaşabilir miyim?
  • Yolun sonunda hangi hisleri yaşamayı bekliyorum? (Sakın beklenti olarak bunu inşa etmeyin, sadece değerlendirme kriteri olarak ele alın)
  • Bir yanlışın içinde hissettiğim anda tüm emekleri bir kenara koyup vazgeçebilir miyim? (Sapıkça göz karartmaya gerek yok)

 

Bu sorgular değişebilir, eksilebilir ve arttırılabilir. İşin özü basit bir iş yapacak da olsak beyin jimnastiği yaparak detaylara hâkim olma kabiliyetimiz geliştirmemiz. Pratikleşerek parçaları öğrenmemiz. Ne kadar iyi olursak o kadar da iyi analiz ederiz. Sadece tasarlayan değil tasarlananları da okuyabilen oluruz.

 

İşte tasavvur çalışması böyle bir enstrüman. Düşünmek, tasarlamak, anlamak, analiz etmek ve ulaşmak üzerine kurulu bir ağ. Balık verme balık tutmayı öğret hesabı. Ben tüm balıkları bu ağ ile yakalıyorum. Öğretmek haddime değil ama en azından sizinle çok özet bir şekilde paylaşmak istedim.

 

İmkânsız yoktur, tasavvur edilememiş yol vardır.

 

XYZ Yazı Serisi

Öğrenip hayal kurmak ile başladı tüm hikâye. 2011 Eylül ayından 2015 Ağustos ayına kadar birçok düşünce hayata geçirildi. 4 yıl boyunca deneme yanılma yolu ile test edilen amatör fikirler kendini büyük planlara bıraktı. 2015 yılının Eylül ayından bu yana süren çalışmalar kendi zeminine oturmuşken şimdi yeni bir yol çiziliyor. 2019 Ağustos ayında gerçekleşecek XYZ Kampı, son devir teslim olurken koca bir 4 yılı da kapatan imza olarak hayata geçiyor. Bu seride hikâyenin yeni bölümüne hazırlık yapıyoruz. Hepimizin hayalleri var. Onları gerçekleştirmek için XYZ yazı serisi sizleri kendisini okumaya davet ediyor. Serinin yazıları:

 

  1. Rejeneratif İnovasyon
  2. Hikâye Kariyerden Üstündür
  3. Fevkalbeşer Güç
  4. Tasavvur Çalışması
  5. Sabır & Dirayet
  6. İnkişaf Kültürü

 



Paylaşmak Güzeldir:

M. Haluk Ovacık
M. Haluk Ovacık
Tutkusu hikayeler olan ve öğrenip gelişmek için yaşayan bir etki girişimcisidir. Hayallerini gerçekleştirmek için arkadaşlarının ideallerinin bir parçası olmaya özen gösterir. Hedefi davranışsal iktisat alanında uzmanlık geliştirerek ekolojik sürdürülebilirliğe katkı sağlamaktır. Kendisini toplumsal etkiyi hızlandırmak için gençliğe bulaşmış bir halde veya Simurg'u anlatırken bulabilirsiniz.