Rastgele
Eylül 8, 2018
Veda’ha
Ekim 8, 2018

SWOT Analizi İle Kendi Stratejinizi Belirleyin

Kişisel gelişimde ya da bir insanın kendini tanıma sürecinde çok büyük bir etkiye sahip olan SWOT analizini bugün sizlere tanıtmaya ve de bu analizin neden kıymetli olduğunu aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle SWOT Analizi Nedir ?

Swot analizi 1960’lı yıllarda Stanford Research Institute şirketinde çalışan Albert Humphrey tarafından geliştirilen bir tekniktir. Bu teknik çok eski olmasa da kısa zamanda tüm dünyada saygın bir yer edinmiştir. SWOT;

  • Strengths (Güçlü yönler)
  • Weaknesses (Zayıf yönler)
  • Opportunities (Fırsatlar)
  • Threats (Tehditler)

Kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş analizin adıdır. Belirtilen bu her kelime SWOT’un bir basamağını oluşturur. Kimi kaynaklarda bunlara SWOT soruları da denmektedir. SWOT’un Türkçe karşılığı ise GZFT’dir.

Yaratılışımızdan dolayı hepimizin her şeye potansiyeli vardır. Ama sahip olduğumuz güçlü ve zayıf yönler, yeteneklerimizin farklı şekillerde gelişmesine neden olur. Gözleri görmeyen bir insanın, işitme ve dokunma duyuları daha güçlüdür değil mi? İşte buna benzer şekilde, iç ve dış faktörler bizi biz yapan özellikleri ortaya çıkarır. Eğer yolumuzu bu özelliklerimizi bilerek çizmezsek, hem zorlu bir hayat geçiririz hem de başarılı olamayız. Bu noktada, SWOT analizinin temel amacı da herhangi bir konu için karar verme aşamasında güçlü veya zayıf, avantajlı veya dezavantajlı noktaların bir bütün halinde ele alınmasını sağlamaktır. Bu şekilde kişisel veya işletme olarak alınacak kararın tüm yönleri gerçekçi bir şekilde değerlendirilecektir.

Nasıl Yapılır ?

Swot analizi herkesin yapabileceği basitliktedir. Kolay öğrenilir. Kolay uygulanır. Bir kalem ve kağıttan başka hiçbir araç gerektirmez. Kişisel manada kendi kendimizi değerlendirilebileceği gibi, toplu olarak durum değerlendirmeleri de yapılmaktadır. Ancak toplu değerlendirmelerde SWOT yönteminin en büyük sakıncası “ortalama aklı” hâkim kılmasıdır. Çalışmaya katılan herkesin her dediğini dikkate alan bu yöntem, gelecek hakkında iddiası olan bir öngörüyü değil, her görüşün ortalaması olan hedef ve stratejileri ön plana çıkarır. Sonuç doğal olarak “vasat” olur. Bu sebeple ben toplu halde SWOT analizi yaparken insanların daha dikkatli olması gerektiğini çıkan sonuçların yukarıda bahsettiğim olumsuzlukları da hesaba katmaları gerektiğini düşünüyorum.

Öncelikle güçlü yönlerinizi, zayıflıklarınızı, yüzyüze olduğunuz fırsatları ve tehditleri ayrı ayrı listeler halinde sıralarsınız. Sonra, bu listeleri bir tablo içinde birleştirirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta yer aldığı gibi:

Bu Analizde en önemli nokta kendimize karşı ne kadar dürüst olduğumuz ve kendimize sorduğumuz sorular. Yardımcı olması açısından bu 4 basamağı da teker teker inceleyelim.

 

Güçlü yönler

Birey olarak sizin avantajlarınız nelerdir?

Pazarda ve sektörde diğerlerinden iyi olduğunuz ve sizi ön plana çıkaracak yönleriniz nelerdir?

Sizi başkalarından ayıran değerleriniz nelerdir?

Çevrenizin güçlü olduğunuzu düşündüğü noktalar nelerdir?

Ayrıca Bakınız: Güçlü özelliklerinizi, çevrenizdeki insanları düşünerek analiz ediniz. Mesela, matematik konusunda iyiseniz ve çevrenizdeki insanlar da matematikte iyilerse; bu yeteneğinizi, şu noktada, güçlü özelliklerinizden saymayınız. Çünkü, iyi bir matematikçi olmanız, şu an bulunduğunuz pozisyonda zaten sahip olmanız gereken bir yetenektir.

 

Zayıf yönler

Kendi çalışma performansınızla ilgili neleri iyileştirebilirsiniz?

Hangi konularda yetersiz kalıyorsunuz veya eksik hissediyorsunuz?

Bir konuda başarısızsanız buna neden olan faktörler nelerdir?

Alanınızda sizi geriye çeken kişisel özellikleriniz var mıdır? (Misal, topluluk önünde konuşma korkusu.)

Ayrıca Bakınız: Yine aynı şekilde, bu sorulara cevap verirken, kendi bakış açınızı ve çevrenizin bakış açısını düşününüz. Çevreniz, sizin kendinizde görmediğiniz zayıf noktalarınızı görüyor mu? Arkadaşlarınız sürekli bir şekilde, bazı önemli konularda önünüze geçebiliyor mu? Gerçekçi olunuz çünkü tatsız gerçeklerle en çabuk şekilde yüzleşmeniz en iyi yoludur realist olmak.

 

Güçlü ve zayıf yönler iç faktörlerdir. Bu sorularla olumlu ve olumsuz yönleriniz ile karşılaşmış ve iyileştirme adımına geçmiş olursunuz.

 

Fırsatlar

Nasıl fırsat ve olanak sağlayabilirsiniz?

Çevresel faktörler, değişen teknoloji,ekonomik eğilimlere karşı öngörü sahibi olmak?

Faydalı fırsatlar şu şekildedir:

Okulunuzun ya da sosyal çevrenizin size sağladığı olanaklar.

Dahil olabileceğiniz ve sizi pozitif etkileyecek organizasyonlar/etkinlikler.

Ne tür kaynaklara kişisel olarak erişiminiz bulunmaktadır?

 

Tehditler

Sektörünüzde hangi engellerle karşılaşıyorsunuz?

Rakiplerinizin sizin önünüzde olduğu durumlar ve neler yaptıkları?

Akademik olarak sizi gelecekte neler zorlayabilir? (notlarınız,yabancı dil eksikliği vs.)

Gelişen ve değişen teknoloji sizi ve mesleğinizi olumsuz etkiliyor mu?

 

Sonuç olarak; SWOT Analizi güçlü ve zayıf noktalarınızı görerek bunlarla beraber karşı karşıya olduğunuz fırsatları ve tehlikeleri anlamak ve analiz etmek için önemli bir araçtır. Çünkü güçlü özelliklerinize odaklanmanıza, zayıf noktalarınızı en aza indirmenize ve çevrenizdeki fırsatlardan mümkün olduğu kadar fazla yararlanmanıza yardımcı olur. Bu açıdan, şirketlerin kararlar alırken kullandığı bu analiz yönetimini, kendi kariyer ve kişisel gelişiminiz için kullanmanızı önemle tavsiye ederim. En azından bir kere denemenizi ve faydalı olup olmadığını kendinizin deneyimlemesini arzu ederim.

 

Kaynakça:

www.sbpturkiye.com

www.paratic.com

www.biymed.com



Paylaşmak Güzeldir:

Ahmet Alperen Yıldırım
Ahmet Alperen Yıldırım
İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi bölümü öğrencisi. Ekonomi, finans ve kripto para borsasına ciddi anlamda ilgi duysa da edebiyattan hiçbir zaman kopmadı. Yazmanın yemek içmek gibi bir ihtiyaç olduğuna inanıyor. En sevdiği şeyler İstanbul’u keşfetmek ve çeşitli filmler izlemek. Afyonkarahisarlı ancak tam bir İstanbul Beyefendisi. Çayınızı ya da kahvenizi yudumlarken yanında iyi gidecek bilgi verici yazılar yazmaya çalışan bir yazma sevdalısının profiline bakmaktasınız.