SELAMLAAR!
Bu ay en çok selam öğrencilere, velilere, eğitimcilere, öğreten ve öğrenen herkese aslında. Koskoca bir yılı sistem adına belirsizlikler içinde bitirdik hep birlikte. Ne stresi bitti ne derdi ne tasası. Ama şu an herkes yeni bir yol çizmiş durumda. Ben de bu ay sizlerle bu yolda nasıl ilerlerizi konuşmak istiyorum. Çünkü gördüğüm kadarıyla bu konuda ne kadar çok yazı yazılırsa yazılsın herkes aynı maddeler üzerinden inanılmaz akademik cümlelerle ilerliyor ve anladığım kadarıyla bu da ülkem insanını sıkıyor ki hala öğrenci de veli de eğitimci de aynı hataları bir türlü düzeltmiyor, düzeltemiyor… Ben hayatın içinden daha sıcak ve yaşanmış bir dille çizmeye çalışacağım çıkılan yolun haritasını, umuyorum başarılı olurum.
Öncelikle cannım öğrencilikle başlayayım. Artık ait olduğun yeni bir okul yeni bir hayat tek başına geçireceğin şahane yılların var. Böyle sıra sıra bunları yazınca o kadar heyecanlanıyorum ki sanki yeniden üniversite yıllarına dönmüşüm gibi hissediyorum, düşün canım öğrenci nasıl güzel ki o yıllar, yıllar sonra bile aratıyor kendini, çarptırıyor yüreği .
Şimdi sana bu yılları nasıl güzelleştirirsin, bu yılları geride bıraktığında bulunduğun konumdan nasıl tatmin olursun, kısacası nasıl fark yaratırsın onları sıralayacağım:
Madde 1- Okuyacağın bölümle hep iç içe ol. Ufak okumalar yap, alanında tecrübeli insanları takip et, onlarla irtibata geç çünkü bugün gidiyorum derken hoop yarın okul bitti dönüyor olacaksın, kendini donatarak ilerle çıktığın yolda.
Madde 2- Nasıl donatacağım? Kendini geliştirmenin en keyifli ve en temel yanı, yine kendini anlamaktır, kendini de ne kadar dışa dönük olursan o kadar iyi anlar ve tanırsın, bu dışa dönüklüğü de insanlarla aktif bir şekilde iletişim halinde olarak, bir projede, gönüllü olarak bir kuruluşta çalışarak sağlayabilirsin, yetkin insanlarla bir arada olarak geri dönütler alır, kendini tanır ve neyi nasıl yapacağın noktasında kendin hakkında fikir sahibi olursun. Çekinme, herkes çıktığı yolda elleri boştu, kimse dinamikliğini ve kendini ifade ediş tarzını doğuştan getirmedi. Git ve insanlarla konuş!
Madde3- Bireyselliği öğren. Hayatın boyunca birilerinin şekillendirdiği bir hayata maruz kalma, tek başına alışveriş yapmayı, tek başına gezmeyi, tek başına karar vermeyi öğren. Kendinle ol, kendine iyi bak, kendini tanı.
Madde4- Çok yönlü ol. Spor yap, yazı yaz, enstrüman çal, yüz, koş, şarkı söyle ama bir şeylerle zenginleştir ruhunu, nefes aldır.
Madde5- Âşık ol, sev! Bir haydaaaaa! duyar gibiyim şu an. Sakin ol, bu çok normal bir duygu, hislerini abartma ya da çarptırma. Yeryüzünde sana aslalarını yaptıracak o duyguyu tat, üzül, ağla, belki mutluluktan havaya uç ama o duyguyu bulunca kıymetini bil. Çünkü biriyle bir olma isteği, tüm fedakarlıkları gözünün görmediği, kendinden önce bir başkasını düşünme durumu seni sosyal hayatını ve iş hayatını ayırabilen bir birey haline getirecek.
Madde 6- Çok gez, çok da çalış. Kolaysa sen yap diyenler var mı 😀 Hiiiç zor değil, dur dinle. Arkadaşım, hayatını yüzeysel bir şekilde planlarsan her zaman, her şeye zamanın kalır. An insanı olmak inanılmaz keyiflidir ama keyifler hep o anlarda kalır, daim olmaz. Sen planla kendini, gündüz gez, gece çalış klişesi uy bakalım, dene, uyku kaçmıyor, uyunacak daha çooook uykun olacak.
Madde7- Dil, kültür, örf, adet öğren. Farklı yapılar, farklı insanlar, farklı coğrafyalar gör. İnsanları tanıdıkça hoşgörü ve saygını arttırır, sabrı öğrenirsin. Hayata bakış açın genişler. Büyük resme hakim olursun.
Madde 8- Rol model al. Modellerinle irtibata geç, tecrübe aktarımı al, sohbet et, mailleş, telefon konuşması yap. Ama hayatında birilerine kendini akademik anlamda yönlendirt ve o kişiyi sen bul. Israrcı ol. Utanma.
Madde9- Ajanda tut. Hayatının her döneminde yaşantı ve tecrübelerini not etmen geriye dönük değerlendirmeler yapma ve aynı hataları tekrarlamama konusunda fazlasıyla yolunu açacaktır.
Madde10- DİL ÖĞREN! Yabancı dizi izle, kurslara git, yurt dışına çık, pratik yap.
Ve 10 madde sonrasında sen değerli veli, değerli eğitimci, öğretimci. Sen karşındaki bireyin her zaman arkasında ol ona güven, ona olanak sağla ama asla her şeyi eline verme. Verdiysen de istemediğin tavır ve davranışlar karşısında onu yersiz ve katı bir şekilde eleştirme, o senin eserin suçlu arama çözüm odaklı ol, ol ki çözüm odaklı bireyler yetiştir. Günümüz gençliği yüksek sesten korkan ve nefret eden bir nesil, sesini yükseltme takibini, ilgini, sevgini, şefkatini yükselt. Çıkacağı bu yolda arkasında olsan da yanında yürüyemeyeceksin ve artık elindeki ipleri ona verdiğini anlat. Fark yaratan nesiller özgüvenle, destekle ve olanakla bunu yaparlar. Fart yarattır. İşe girmek isterse paran yetmiyor mu e derslerin ne olacak deme, kız/ erkek arkadaşı varsa her yaptığını ona bağlama. Seni görme kararını ona bırak. Onu gerekirse aylarca görmemeye göz yum. Çok çalıştığını, çok gezdiğini söyleyerek kafasını doldurma bu yaptıklarının onun için çok iyi olduğunu anlat, sınırlarını aş demiyorum ama esnet. Ailenin önemini ona her zaman hissettir, gün içinde mutlaka bir kez iletişim kur. Hayatını bölmesini ve her şeye bir zaman ayırmasına teşvik et. Konuşarak her şeyi çözebileceğini unutma belki 5 kez konuşacaksın ama 6. da anlayacak sabrını ve azmini yitirme, sen kaybedersen o da kaybeder genç bireyler gücünü aile ve aile gibi gördüğü kimselerden alır!