Neden Gülzar Hanım?
Ağustos 8, 2018
Uzak
Ağustos 8, 2018

Hayata Yeni Bir Adım: Üniversite Tercihi

Merhaba Sevgili ÖSYMzedeler!

Hızlı ve çalkantılı değişikliklerin olduğu bir sınav senesini daha geride bıraktık. Sonuçlar açıklandı, meraklı bekleyiş şimdilik sona erdi. Kiminizde derin bir hüzün, kiminizde ise sevinç dolu gözler mevcut. Elinizden geleni yaptınız ya da yap(a)madınız. Lakin iş çoktan bir üst basamağa geçti. Hayatınızın önemli kararlarından birini vermekle baş başasınız. Bir sene daha hazırlanmayı aklına koyanlar hedefleri için şimdiden kararlılıkla ve azimle tekrardan çalışmalarına başlasınlar. Gelin biz de elindeki sıralamayı değerlendirecek arkadaşlarla biraz sohbet edelim.

Üzerinizde ailenizin, okulunuzun ve en önemlisi hayallerinizin bir baskısı vardı. Bilinmezlik içindeki bir yolda bilirkişi olarak yola devam etmeniz istenmişti. Elbette belli metotlar vardı bu yolda ama kim söyler ki uzun yol koşularının kolay olduğunu? Bütün sene düşe kalka, gayret ede ede, ha şu kadar gün kaldı diye diye çalıştınız durdunuz. İşin aksiyon kısmını geride bırakmış olsanız da emin olun sonuçların açıklanmasıyla çok daha zorlu bir süreç sizleri bekliyor olacak.

Bir yandan sınav sonucunun sizlerde oluşturduğu farklı ruh halleri, diğer yandan ailenizin ve çevrenizin sizden beklentileri, öbür yandan iyi bir şehirde ve üniversitede okuma isteğiniz… Hepsi aklınızı iki haftalık tercih döneminde oldukça meşgul edecek. Alıştığınız ortamdan ve sevdiğiniz arkadaşlarınızdan ilk kez ciddi anlamda ayrılacağınızı hissedeceksiniz. Vereceğiniz kararla hayatın gerçek anlamda başladığını göreceksiniz.

Beklediğinizin altında bir sıralamada olabilirsiniz. Ancak yaptığınız işte başarılı olmanın sırrını diploma sahibi olmakla değil, kendinizi geliştirmekle elde edeceğinizi zaten süreç içerisinde anlayacaksınız. Önemli olan donanımlı ve tatminkâr bir şekilde üniversite hayatınızı tamamlamanız.

Peki donanımlı ve tatminkâr bir gelecek için üniversite ve bölüm seçerken nelere dikkat etmek lazım?

1- Para için bölüm seçmeyin.

Tabi ki geçiminizi sağlamak ve iyi şartlarda yaşamak isteyeceksiniz. Ama topluma mal olmuş bu sömürücü anlayıştan kaçının. Gerçek refahın ve saadetin fıtratınızda yatan cevherlerden ortaya çıkacağını unutmayın. Kolaycılıktan, toplumsal normlardan kurtulun ve içinizdeki sesi dinleyin. İşte şimdi uygarlaşmaya başlıyorsunuz.

2- Sırf aileniz istediği için seçimlerinizi onların düşüncelerine bırakmayın.

Birey ailesinden bağımsız düşünülemez. Sağlıklı bir toplumun dinamiklerini incelediğimizde aile kurumunun ne kadar önemli bir yer edindiğini saatlerce konuşabiliriz. Ancak bu demek değildir ki kendi seçimlerinize göre hareket edemezsiniz. Elbette aileniz sizin için en iyisini arzular. Ama unutmayın siz ne anneniz ne de babanızsınız. Siz sadece sizsiniz. Ailenizin yönlendirmelerini, fikirlerini dinleyin. Sonra onlara kendi isteklerinizden bahsedin. Karşılıklı olarak ortak paydalarda buluşmaya çalışın. Gerekirse yakın çevrenizden ve okulunuzdaki öğretmenlerinizden yardım isteyin. Sonuçta üniversiteyi aileniz değil, siz okuyacaksınız.

3- Seçeceğiniz bölümden emin olun.

Çoğunuz belki yıl içerisinde bir meslek hedefi belirlemiştir. Ancak lütfen bunu tekrar sorgulayın. Kendinizi tanıyın. Gerçekten nelerden hoşlandığınızı, neler yapmaktan keyif aldığınızı derinlemesine irdeleyin. Hayatınızın geri kalanında da bu işi severek yapacağınızdan kuşku duymayın. En yakınınızdaki insanlara kendinizi sorun. Hangi özelliklerinizin ve eğilimlerinizin olduğunu olabildiğince keşfedin.

Farklı iş sektörlerinden insanlarla konuşun, meslekleri tanıyın. Hangi alanlarda nasıl işler gerçekleştirdiklerini öğrenin. Üniversitede o bölümlerde okuyan üst dönemlerinizle irtibata geçip fikirlerini alın. Ve en önemlisi birkaç üniversitenin ana sayfasından gitmek istediğiniz bölümün derslerini araştırın. 4 yıl boyunca sizleri hangi dersler bekliyor bir bakın. Sevdiğiniz alan disiplinlerinin olması akademik hayatınızı daha zevkli hale getirir.

4- Seçeceğiniz üniversiteyi iyi araştırın.

Gitmeyi planladığınız üniversitelerin birçok özelliğini göz önünde bulundurun. Mesela üniversite size nasıl bir kampüs hayatı sağlayacak? Üniversite içi etkinlikler ne kadar sıklıkta ve nitelikli? Okulun kulüpleri aktif ve sizlere bir şeyler katacak mı? Üniversitenin bulunduğu şehir öğrenciye hitap ediyor mu? Kampüs şehir merkezine yakın mı? Size ulaşım veya konaklama sağlıyor mu? Civar yerlerdeki konut/yurt fiyatları ne kadar? Akademik kadrosunda kaç tane doçent kaç tane profesör bulunuyor? gibi gibi bir sürü farklı etkenler ve seçenekler gideceğiniz üniversitenin nitelik puanını etkiler.

Biliyorum, aklınız karışık durumda olabilir. Bunca şeyi 2 haftalık tercih döneminde nasıl gerçekleştireceğinizi bilmiyorsunuz. Derin bir nefes alın. Öğretmenleriniz veya çevrenizde bu yollardan geçmiş tanıdıklarınız mutlaka size yardımcı olacaktır. Ayrıca internet erişiminin olduğu yerde bunların kısa bir sürede analizini yapmak hiç de zor olmasa gerek. Siz yeter ki isteğiniz doğrultusunda emin adımlarla ilerleyin.

Umarım hakkınızda en güzeli olur ve en çok istediğiniz tercihi kazanırsınız. Mutlu ve başarılı bir genç nesille beraber bu ülkede daha yapacağımız çok şey var.

 

 



Paylaşmak Güzeldir:

Furkan Çankırı
Furkan Çankırı
Boğaziçi Üniversitesi'nde Eğitim Bilimci olma sürecinde. Hikâye koleksiyonerliği, psikoloji ve yürüme eylemi ile hemhâl olarak kırılgan gerçekliğinde şaşkınlıkla yol almaktadır. Tutkularından biri Eurovision olan yazarımız, dünya vatandaşlığı hayali gütse de fazlasıyla Çanakkale sevdalısı. Biraz hayatı anlama çabası, biraz beşerî kültür, biraz da ne yaşıyorsa işte. Peki ya anlatmasa? Öylesini hiç sevmedi.