Tren kaçıyor: Bilişim Çağı
Temmuz 8, 2018
Orta Büyüklükte Bir Hikâye
Temmuz 8, 2018

1. Adım

21 gün demiştik değil mi en son? Günler geçti, sınav bitti. Ee canım öğrencilik  n’aber? içler ferahladı, kafalar rahatladı, tatil moduna geçildi, koccaman bir oh! çekildi mi? Ya da şöyle mi sorsaydım, ‘’Mezuna kalırım ben ya!’’ halleri, kendine ah keşke sitemleri, 1 Ağustos gelmesin isyanları başladı oooflandı mı demeliyim yoksa?

Eminim ki iyi olanın da kötü olanında sınav sonrasında kafasında milyonlarca soru işareti ve büyük bir kaygı belirdi. Korkuyorsunuz da değil mi? Ben ne olacağım, neler yapacağım,  ailem kızacak, çevremdekiler soracak, hedeflediklerim olmayacak mı? Sorular da sorular…. E felsefe yapmıyoruz ki cevaplardan çok sorular önemli olsun, haydi gel cevaplayalım o zaman bunları.

Canım öğrencilik sorularını sorup cevaplaması hep çooook zor gelen güzel öğrencilik, artık bir liseli değilsin artık kendi ayakları üstünde durabilme potansiyelini fazlasıyla barındıran bir bireysin korkacaksın tabi ki söz konusu geleceğin, hayallerin, kaygı da duyacaksın ki bunların olmama ihtimali seni üzer çünkü. Ailen kızacak mıııı? Bazıları içten içe bazıları dışa vurarak evet, sen onun en kıymetlisisin iyi yerlere gelememe ihtimalin onları da kaygılandırdığı için kızacak, en iyisini yapmış olsan da  hep en iyisini isteyeceğinden sana söyleyecek sözleri hep olacak. Çevrendekiler hiç susmayacak üzgünüm 😀 Hedeflediklerin olmayacak mı, olacak! Peki nasıl?

Genç kitle olarak ama bilgisizlik ama iyi bir yönlendirme alamamak belki de şartlarımızın imkansızlığından dolayı hep yaptığımız bir hata var. Hedeflerimizde yolda önümüze hep taş koymak. Sınavları hayatımızda inanılmaz büyük dönüm noktaları haline getirmek. Kötü bir not almayagörelim her şeyin sonunu ışık hızında getirip tabiri caizse hayallerimizi taşlamak.

O zaman asıl dönüm noktasını şimdi başlatalım aşağıya bak bakalım.

  1. Hayatında en önemli hamleleri yaptığın ve yapacağın yer üniversitedir.
  2. Girişken ve gelişime açık bir birey olur nerede bir proje nerede bir dinamiklik bulup atlarsan, işte kendi hayatını o zaman yaşamaya başlar, kendini tanırsın.
  3. Bu dinamiklikler sana eğitim ve mesleki hayatın için çok güzel referanslar sağlar.
  4. Bu referanslar seni yetiştirir hayatı, öğrenir.
  5. Belki sonuncu olarak girdiğin, 2.00 ortalamayı zor görüp ite kaka mezun olduğun ve imkansızlıklarla dolu bir şehirde okumuş olsan da hayatında dönüm noktaları yaratacak kararlar alan yetkin bir insan haline getirir, kendini bilir, kendine güvenir, fark yaratırsın!

Bu farkındalığa erişip o farklılığı yakaladığın an yaptığın her işten de zevk alırsın. Günümüzün en büyük problemi olan sevmediği meslek gruplarında yer alan birçok insandan da şanslı olur. Tüm bunlar için yapacağın şey tercih dönemine kadar kağıdı kalemi alıp belki de her gün yarım saatini ayırarak güncel eğitim haberlerini takip etmek, bölümleri, üniversiteleri, avantaj ve dezavantajları, imkanları, imkansızlıkları bir bir not edip ne istediğine buna hangi yoldan ulaşmak istediğine karar vermek. İşin zor değil söz uçar yazı kalır, kendine bir ajanda al ve istediğin, istemediğin, bildiğin, öğrendiğin her şeyi not et sonra gelecek seninle 2. Adım olacak yazıda fark yaratmak için neler yapabilirsin onları konuşalım. Unutma henüz bitmedi, yeni başlıyorsun ?



Paylaşmak Güzeldir:

Gülden Özbek
Gülden Özbek
Eğitim hayatında yaşadığı zorlukların, imkansızlıkların ve yönlendirilememenin boşluğunu aynı çevrede yaşayan neslin de karşılaşmaması için kendi memleketinde iş hayatına atılan; gençlere, gençliğe, öğretmeye ve öğrenmeye aşık bir öğretmen. Yeni nesle sorgulamayı ve düşünmeyi öğretmek onun için bir tutku. Hiç boş durmayan felsefenin hakkını vermeye çalışan bir düşüncesever. Onu sürekli gülümserken görebilirsiniz. Hayata karşı duruşunu gülümseyerek koruduğunu söylüyor. Görünüş ve gerçeklik ayrımını görmenizin çokça mümkün olduğu biri, ne kadar makul ve ne kadar sakinse bir o kadar enerjik ve çılgın taraflarını görmeniz de mümkün.